Den lilla tyska staden Paderborn är mest känd för sin katedral, sin cementindustri och ett fotbollslag som trots stadens blygsamma storlek (ca 150 000 invånare) har kunnat göra avtryck i tyska högsta liga. Paderborns kanske viktigaste attraktion kan dock vara världens största och, enligt många, bästa dator- och teknikmuseum. Det kan bero på att Paderborn var hemvist för datortillverkaren Nixdorf, ett företag som under årtionden var en av Europas ledande tillverkare av affärsdatorer och finansiella system.

Företagets grundare Heinz Nixdorf hade både idén och de finansiella resurserna till museet, men hann inte förverkliga projektet innan sin död 1986. Andra goda krafter tog dock över, och 1996 invigdes Heinz Nixdorf MuseumsForum av den dåvarande tyska förbundskanslern Helmut Kohl. Den totalt 18 000 kvadratmeter stora utställningsytan besöks varje år av mer än 100 000 teknikentusiaster från hela världen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.