Det är lätt att bli frestad när man står i en elektronikbutik och bombarderas av intryck, specifikationer och stora, dyra maskiner. Särskilt om du har råkat i klorna på en skicklig säljare som snabbt kan övertyga dig om att du inte klarar dig utan 64 gigabyte arbetsminne och senaste processorn från Intel – även om du bara brukar använda dator för lite ordbehandling, titta på Netflix och kanske lite enkel bildredigering då och då. Sanningen är att de flesta datorer idag är mer än tillräckligt dimensionerade för de uppgifter som normala människor vill använda dem till.

Mindre kan vara tillräckligt

Med andra ord finns det för de allra flesta ingen anledning att spendera tusentals kronor på en dator, eftersom det ofta räcker med betydligt mindre. Faktum är att vi vågar påstå att du troligtvis inte behöver betala mer än 6 000 kronor för en bra laptop. För de pengarna får du en snabb processor, tillräckligt med arbetsminne för dina program och en bra skärm som du inte blir irriterad av att titta på.

Priset växer med särskilda behov

Om du däremot har särskilda behov eller specifika krav kommer priset att stiga. Du kanske till exempel är ute efter en bärbar dator med extra lång batteritid – sex timmar eller mer. Eller så är du på jakt efter en bärbar dator som är både tunn, lätt och tillverkad av kraftiga material så att du kan ha den med dig i ryggsäcken. Du kanske också har särskilda krav på datorns skärm, till exempel att du behöver en extra hög ljusstyrka eller väldigt exakt färgåtergivning om du håller på med mycket bildredigering.

Från processor till skärm

I den här artikeln går vi igenom de enskilda komponenterna i en bärbar dator och ger dig våra förslag på vad du bör tänka på och leta efter som ett minimum. Om du gör det kommer du att få en bra dator till ett bra pris. Samtidigt lyfter vi också fram de områden där vissa användare kan ha ytterligare behov och kan behöva spendera mer pengar för att bli nöjda med sitt köp. Här går vi igenom allt från vilken processor du ska välja till vilken storlek på lagringsenheten och upplösning på skärmen du behöver. Trevlig datorjakt!

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.