Varför har det blivit så fasansfullt krångligt att stänga en dator? Varför ska vi behöva skilja på en handfull olika uttryck när vi bara vill ge den stackars maskinen en välbehövlig paus? Medan de flesta andra prylar vi har hemma bara har en på/avknapp erbjuder datorn flera olika avoch nedstängningar. Förvirringen tilltar när man ska välja mellan att låta datorn stänga av sig, gå ner i strömsparläge eller kanske i viloläge.

Det är då man är beredd att strunta i att stänga av den för att slippa ta ställning till alla de olika avstängningsmetoder som Windows vill att vi ska använda. Men ändå finns de där. Faktum är att de olika metoderna faktiskt fyller sina respektive funktioner, bara man inser att det behövs olika lösningar för olika situationer och syften med datorhanteringen. När du till exempel ska stänga av datorn sista gången innan du går på en 14 dagar lång semester är nog de flesta överens om att datorn ska stängas av helt. Det går att göra via Start-knappen eller på menyn som dyker upp när du använder kortkommandot Alt + F4.

Men det finns många situationer när datorn inte nödvändigtvis måste stängas av helt. Vad vill du till exempel ska hända när du fäller ner locket på din bärbara dator? Ska den stängas av eller fortsätta vara på? Eller kanske en av kompromisserna strömsparläge eller viloläge?

Redo för blixtsnabb uppstart

Windows behöver veta hur du vill ha det. När du väljer ser systemet till att datorn stängs på det sätt du vill varje gång du stänger locket, så du måste alltså bestämma dig för om det är viktigast att spara ström eller att snabbt komma igång med arbetet igen när du senare lyfter locket på datorn. Du bör med andra ord välja den typ av avstängning som du kommer att använda i de flesta fall – det går ju alltid att göra undantag om ett annat behov skulle uppstå.

I den här artikeln går vi igenom de olika alternativen och visar steg för steg hur de används. Du får lära dig fler möjligheter än dem som Windows erbjuder. Vi har nämligen lagt in Wise Auto Shutdown i Fördelszonen. Det är ett litet program där du kan ställa in när datorn ska stängas av, startas om osv.

Om du till exempel ofta glömmer att stänga av datorn på kvällen eller håller på med en stor filöverföring, går det att få datorn att stängas av vid en tidpunkt då du vet att du inte längre behöver den.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.