Det är bara att se sanningen i vitögat. En 5 000-kronorsdator från det senaste annonsbladet är antagligen inte en dator som gör dig glad i längden om du tänker använda den i många år. Den är inte tillräckligt kraftfull för att fungera i alla sammanhang. Den kommer garanterat att sacka om du vill redigera video eller kanske spela något av ungarnas spel. Den är förmodligen inte vare sig särskilt lätt eller elegant.

De sex bärbara datorer som vi jämför här kostar betydligt mer än så, men de levererar å andra sidan något som readatorerna inte klarar. Här finns datorer med extremt snabba grafikkort och modeller som är små och lätta men snabba tack vare de senaste processorerna. Den senaste generationen processorer från Intel har modellnummer som börjar med 10. Fyra av de testade datorerna har sådana processorer, och det signalerar prestanda.

Ett par av testdeltagarna särskiljer sig med speciella funktioner: Skärmen i HP:s dator kan vridas ett helt varv bakåt för att bli en surfplatta, medan Asus tar det hela ett steg till med två skärmar i sin dator. Den har nämligen en extra skärm som sitter ovanför tangentbordet. Den kan visa saker separat från huvudskärmen, till exempel nyheter, kalendern eller verktygslådor i olika program.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.