Din bärbara dator är troligen en av dina dyraste ägodelar. En dator av hög kvalitet kan lätt ha kostat dig 8 000 kronor eller mer, men oavsett om du har betalat 2 000 eller 10 000 kronor för den är det riktigt trist om den går sönder.

Det kan ju dessutom kännas ännu mer frustrerande om det är du själv som är den huvudsakliga orsaken till att den har gått sönder. Pengarna är ju en sak, men du kan ju också förlora sådant som oersättliga bilder, dokument och andra filer som utplånas om datorns hårddisk till exempel har skadats på grund av att datorn har behandlats felaktigt.

Jämfört med de gammaldags, stationära datorerna är det större risk att bärbara datorer går sönder. Eftersom vi hela tiden bär omkring på dem är de i riskzonen för fysiska skador.

Bärbara datorer har dessutom blivit lättare och mindre robusta, vilket gör det lättare att förstöra komponenter i datorn av misstag.

Många möjliga misstag

Tur och otur spelar förstås en viss roll när det handlar om att förstöra en dator. Det är till exempel väldigt svårt att förhindra en olyckshändelse som att råka tappa datorn, men däremot är det inte en olyckshändelse om den förstörs av att ha lyfts upp felaktigt upprepade gånger. Det är dock ett av många vanliga misstag som många datoranvändare gör som kan skada en bärbar dator.

Datorn kan också förstöras av att laddas felaktigt eller lämnas i solen, eller skadas om locket inte stängs på rätt sätt. Det kan till och med vara så att användare placerar tunga föremål ovanpå en hopfälld dator, eller att brödsmulor och annan smuts letar sig in i springorna i mekaniken och förstör tangentbordet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.