Chromebooks är en typ av datorer som har mått bra av att mogna lite genom åren. I början var det svårt att se vad man skulle använda dem till, eftersom de kunde inte så mycket mer än det som gick att göra i webbläsaren Chrome på en Windows-dator.

Den tiden är lyckligtvis förbi, för både datorerna och operativsystemet har blivit mycket bättre. Idag kan du köpa Chromebooks som till förväxling liknar Windows-datorer, och operativsystemet Chrome OS har förbättrats kraftigt. Numera går det till exempel att köra Android-appar som dem du har på mobilen. Det har utökat utbudet av appar till Chromebooks rejält. Chromebooks fungerar bra med Googles egna appar som Gmail, Drive och Maps, men det finns också en mängd andra appar som kan hämtas och installeras från den inbyggda appbutiken.

Det enda du måste klara dig utan är de flesta av de program som du är van vid att använda i Windows. Vanligtvis finns det inte lika mycket lagringsutrymme i en Chromebook som i en Windows-dator. Det gör faktiskt inte så mycket, för operativsystemet och de appar du installerar tar inte lika stor plats som i Windows. Chromebooks är byggda för att använda internetuppkopplingen till så mycket som möjligt. Det innebär bland annat att alla Google-appar löpande sparar dina dokument på Googles servrar.

Du kan arbeta utan internet för mindre uppgifter, men då kommer ditt arbete att synkroniseras när du är uppkopplad mot nätet igen. En annan fördel är att du slipper uppdatera dina appar. Det sker helt av sig självt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.