Jag har haft en del datorer genom åren, inte bara privat utan framför allt i jobbet. Där har jag testat en myriad av olika datorer genom mitt arbete som journalist. De flesta datorer har jag inte haft några som helst problem att göra mig av med. En dator har jag däremot aldrig kunnat släppa: min gamla ThinkPad X300 som jag köpte när jag gick på gymnasiet 2009.

Det är en dator byggd som en pansarvagn, men med en SSD-enhet, en läskigt tunn DVD-enhet och en vikt på bara 1,5 kilo. Allt detta är mer eller mindre standard även i billiga datorer nu för tiden, men var närmast oerhört för en dator på 00-talet. Det är också därför som datorn kostade mig en mindre förmögenhet, men det är faktiskt inte därför jag har behållit den.

Det är mer av respekt för det ingenjörsarbete och den uppfinningsrikedom som ligger bakom datorn.

Så vad gör man?

Vad gör man med en gammal dator som man inte riktigt kan använda till något, men inte heller vill göra sig av med? Jag har installerat Googles operativsystem ChromeOS på den. Det är jag glad över, eftersom det har gett min ThinkPad ett nytt liv. Chrome OS är ett lättare operativsystem än Windows och datorn känns nu snabbare och mer användbar än tidigare. Även batteritiden är bättre, trots att datorn mest används när den är ansluten till ström.

Eftersom den ändå inte på allvar klarar av att köra stora och tunga program är jag nöjd med ChromeOS, som på sätt och vis nästan kan jämföras med en riktigt avancerad webbläsare. Det är ett operativsystem som är helt perfekt för uppgifter som inte kräver så mycket av datorn. Det kan handla om att läsa och svara på mejl, kolla recept när jag lagar middag, se videor på YouTube och serier på Netflix samt skriva och redigera tester i Google Docs.

Med andra ord cirka 80 procent av de uppgifter som jag använder en Windows-dator till. Om du tror att det är en krånglig affär att förvandla en Windows-dator till en Chromebook – tänk om. Det tar faktiskt inte mer än en halvtimme. Googles stöd är dessutom så bra att det förmodligen fungerar även på din dator, eftersom det fungerade på min från 2009. Därför är det bara att sätta igång med det här projektet om du också har en dator som du inte vill kassera, men som du inte riktigt vet vad du ska använda till.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.