Första gången du ser en Chromebook ser den ut som en helt vanlig bärbar dator, med undantag för en Chromebook- logotyp på locket. Men under den vardagliga ytan döljer sig något helt annat. Chromebooks är Googles alternativ till Windows-datorer. Förutom att de kan vara små, snabba och billiga har de ett speciellt operativsystem.

En Chromebook använder nämligen inte Windows. Operativsystemet heter Chrome OS och det är baserat på Googles webbläsare Google Chrome. Det innebär att du måste ha en internetanslutning och ett Google-konto för att kunna använda en Chromebook. När du väl är inloggad möts du av Chrome OS som ger dig helt andra möjligheter än de du är van vid med Windows.

I gengäld sätter det speciella operativsystemet också begränsningar för vad du kan använda datorn till. Det går till exempel inte att installera och köra programmen i PC-tidningens Fördelszon, eftersom de är avsedda för Windows-datorer. Chromebooks är däremot gjorda för att fungera med Android-appar och onlinetjänster.

Fungerar med appar

Chromebookens program består av Android-appar som du har tillgång till via operativsystemets inbyggda Play Butik. Här kan du välja mellan otaliga appar och majoriteten av dem fungerar bra tillsammans med datorn, vilket ger dig goda möjligheter att anpassa din Chromebook. Du kan göra din Chromebook till en streamingenhet genom att ladda ner streamingappar och skapa genvägar till dem i Chrome OS.

Eller så kan du skapa din egen skrivmaskin med appar för ordbehandling. En del appar fungerar bäst eller bara om datorn är ansluten till internet, och ännu bättre om du är inloggad med ett Google-konto. Du kan visserligen använda datorn genom att logga in som gäst och utan Google-kontot, men loggar du in som gäst kan du inte hämta appar eftersom det kräver en inloggning till Play Butik. Utan appar är dock en Chromebook inte särskilt användbar eftersom datorn inte har några inbyggda program i operativsystemet som en vanlig Windowsdator.

Därför är det en väldigt god idé att skapa ett gratis Google-konto om du inte redan har ett.

Billiga och bra

Ursprungligen användes datorerna mest av studenter eftersom Chromebooks är billiga, snabba att starta, enkla att använda och är kompatibla med Googles gratis kontorspaket. Med tiden har de även blivit allt mer populära även hos andra grupper av datoranvändare, och det beror inte minst på Google-datorernas stora dragplåster: priset. Det går att hitta Chromebooks i samma prisklass som en Windowsdator, men det är inte ovanligt att hitta en bra Chromebook som kostar omkring 3 000 kronor.

Det är till och med ganska kraftfulla maskiner du får för de pengarna, för det finns många Chromebooks till ett överkomligt pris som utan problem kan köra appar från Play Butik och användas för både streaming och ordbehandling. Chromebooks är dock bäst lämpade för vanligt kontorsarbete och inte för att spela eller för stora videoprojekt. Som tidigare nämnts är Googles datorer snabba att starta, eftersom du inte behöver ladda all världens drivrutiner och inställningar när du startar datorn.

Det betyder dock också att Chromebooks totalt sett har betydligt färre möjligheter än en Windowsdator med alla sina inställningar. Av den anledningen kan en Chromebook sällan ersätta en Windows-dator. Den kan dock fungera som ett prisvänligt komplement som kan mycket mer än en surfplatta, men fortfarande mindre än en Windows-dator.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.