I oktober lanserades Windows 11. Det nya operativsystemet, som på ytan kanske inte skiljer sig så fruktansvärt mycket från Windows 10, ställer krav på utrustningen som många äldre datorer inte kan leva upp till. Om du har en dator som är från 2016 eller tidigare är risken stor att den inte kan köra Windows 11.

Det innebär att du förr eller senare måste investera i en ny och modernare dator. Windows 11 påminner oss om att det går väldigt snabbt i datorvärlden. De flesta av oss har en dator som när vi köpte den förutspåddes vara fräsch långt in i framtiden. Allt eftersom åren gick hamnade den alltmer på efterkälken. Fem år är ofta tillräckligt. Då kan datorn normalt sett inte hänga med i utvecklingen längre.

Alla datorer kan användas

Vad gör man då? Att kassera datorn är inte lösningen, både av hänsyn till miljön och för att den gamla datorn nästan alltid kan användas till något. Det kanske tar sju minuter att starta den, men den kan stå permanent påslagen som en digital fotoram. Den kanske inte orkar arbeta med videoredigering, men kan axla rollen som ”internetdator”. Din gamla dator kan fortfarande få en meningsfull framtid, och det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vad det går att använda en avlagd dator till.

I den här artikelserien har vi lyft fram fem sannolika scenarier, men det finns en mängd andra möjligheter. Det går att använda datorn som spelmaskin till barnbarnen eller som musikdator som strömmar till stereoanläggningen. Det här första avnittet handlar om att använda datorn som extra skärm. Du har nog själv upplevt hur snabbt en datorskärm kan fyllas med fönster så att arbetet blir lidande. Det löser du genom att använda den gamla datorns skärm som en utbyggnad av din primära skärm.

Det kan Windows hjälpa dig med. Både den gamla och den nya datorn behöver veta vad som händer och koppla ihop sig i ett slags nätverk. Som tur är går det lätt som en plätt. Innan du börjar förvandla din dator till en bildskärm måste du dock förbereda dig. Du behöver återställa Windows och plocka bort en massa krimskrams som gör datorn långsam. Sedan är den redo för sin andra vår.

De 5 avsnitten

Del 1 • Extra skärm

Del 2 • Köks PC

Del 3 • DVD-spelare

Del 4 • Internet PC

Del 5 • Övervakning

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.